Red wine.

Inget speciellt har hänt idag.. Mamma sålde två vovvisar, så vi var på Mcdonald och "firade" :p

Jag som stammar stör mig i helvete på att när jag pratar med en person, sen den bara börjar prata med någon annan. Där står jag och försöker få fram orden och den andra personen nonchalerar mig.. Som tillexempel mamma, när jag ska prata med henne så går hon iväg (Jag vill inte låta som att mamma är en dålig människa, för det är hon inte. Hon menar det inte när hon gör det, Det vet jag ju.) Men jag som person tar åt mig.. Som när vi kom hem, skulle jag läsa upp ett sms för mamma, jag märkte att jag stammade mer än vanligt och hon börjar gå upp för trapporna.. Där stod jag och försökte få fram ord och hon bara går ! Jag vet ju att hon inte gjorde det med flit, hon ville bara få tyst på hundarna.. Men jag blev ju jätte störd av henne, jag inbillar mig att hon skiter väl i vad jag säger.. eller hon tänker "Äsch, jag orkar inte höra på henne när hon stammar"  Det är verkligen jätte jobbigt.. 
Men min familj är sån som gärna pratar i mun på varandra.. Och när jag försöker berätta nånting, ÅH ! Då kommer till exempel Lotta på någonting och så avbryter hon mig och ska berätta sitt.. Lite ohyfs kanske :P Men jag älskar henne ändå :) Men jag är glad över att jag är så pratig och framåt som jag är.. Tänk om jag hade suttit där i mitt mörka hörn och varit tyst?
Just nu är min stamning jobbig, eller jag tycker att jag besväras av den alla fall.. Det är så med stamning, alla fall min, att vissa dagar är bättre än andra och tvärtom. Det brorpå vilket humör jag är på, eller om jag har mycke och tänka på .. Jag stammar mer om jag är ledsen eller nånting sånt.

Lite fakta om stamning

Stamning, talstörning som gör att det ofta blir avbrott, såsom upprepningar, utdragningar och pauser, i den drabbades tal. Ca 1% av alla vuxna stammar och det är betydligt vanligare (3 à 4 ggr) hos pojkar/män. I Sverige lider mellan 60 000 och 80 000 personer av stamning i olika hög grad (det är rätt många), från så lindrigt att det knappt märks till så allvarligt att stamningen är ett socialt funktionshinder.
Stamning kan orsaka talrädsla, ångest och dålig självkänsla hos den drabbade, men många som stammar har inga större problem med stamning. Upplevelsen är mycket individuell. Den stammande har ofta ett mycket typiskt och eget stamningsmönster, men mönstret skiljer sig kraftigt åt mellan individer

Stammande personer, som stammar svårt, vet vad de ska säga och hur de ska säga det, men på vägen ut "fastnar" det och man har ingen kontroll över talet. Ofta använder man sig av olika kompensatoriska strategier för att undvika sin stamning, till exempel att byta ut svåra ord, infoga betydelselösa fraser och kroppsliga medrörelser eller att undvika hela talsituationen.

Orsaken till stamning är okänd. Somliga forskare anser att orsaken är en neurologisk störning, andra menar att det är psykiatrisk störning medan andra menar att stamning till stor del är ett inlärt beteende.

För att bedöma och behandla stamning krävs kontakt med logoped. För att uppmärksamma stamningen som funktionshinder har man utsett 22 oktober till Internationella stamningsdagen.
Inte ens jag visste att det fanns en sån dag. Den står inte ens i almenackan! Men den är värd att fira :)

Så, nu vet ni lite om det.. och kanske kan läsa mig lite bättre :)
Jag önskar att det fanns en förklarning till varför man stammar.. Jag hade besvarat mångas frågor, gud, den vanliga frågan är när man pratar med folk "Varför stammar man?" Om jag hade vetat så hade jag kunnat göra nånting åt det kanske :) Jag är rätt glad över att jag är en social person ändå.. även om jag stammar, jag vågar lixom.. Men det kommer med åldern :) Skulle sett mig på högstadiet ,eller mellanstadiet.. Herre gud, det var då man kom underfund med att man stamma för att alla andra började mobba en för det. Men som tur hade jag underbara kompisar och familj som stötta mig, och lärde mig att skita i alla andra :) Eftersom andra mobba mig för att jag stamma så började jag tro att det var nåt fel på mig, och jag började må dåligt av det.. Tyvärr kommer det sitta i föralltid, jag fick men för livet kan man säga.

Där finns apparater som hjälper än att stamma mindre.. Det är en snäcka man har i örat, ser ut som en hörapparat.
 Dom är ju inte speciellt snygga, men jag skulle kunna döda för en sån. Dom kostar mellan 50-90 tusen kronor sa min talpedagog. Där finns många olika, jag tog bara en i högen :) Jag skulle vilja ha en i rosa :D ha ha!

Jag är jätte rädd för att mina barn också ska börja stamma, det är 40-70% ärftligt... skit kul jag menar.. Det är rätt höga siffror. Jag klarar knappt av att jag själv stammar, hur ska jag då klara av mina egna barn? Man känner säkert annorlunda när det väl händer.. Kanske.. :/

Vad är orsakerna till stamning?

Stamning är en funktionsnedsättning, som beror på en bristande samordning av andningen, rösten och artikulationen. Stamningen har en fysiologisk grund. Eftersom stamningen uppträder nyckfullt, så ger den många gånger problem i kommunikation med andra. Den som stammar känner en bristande kontroll av talet. 



http://www.prosodi.se/10fragor.html
http://www.anita.se/

Gå gärna in på detta sidorna och läs lite :)

Det var nog allt för mig idag.. Jag fick också lära mig lit faktiskt, jag har inte varit så närgående. Men jag har velat förneka att jag stammar, bara för att jag inte vill.. Jag vill ju också kunna prata flytande som alla andra, inte behöva ta längre tid på mig att berätta en sak, som egentligen skulle bara ta 30sekunder att berätta, men tog istället 1½ minut. Men, jag får försöka leva med det. Th-th-this is Pa-pa-pauline speaking ;) ha ha!


Kanske skulle bli blond igen? ;)


Kommentarer
Postat av: Lotta

usch, ja jag e hemsk ibland :( I know! Men har verkligen börjat o försöka att inte avbryta dig.. men du vet hur jag är ;)



Tycker verkligen att din stammning har förbättrats, men jag vet o andra sidan att det går i vågar.. det bruse ju helt på hur du mår o så. Men jag tycker att du är jätte modig som helt öppet går ut med att du har stammning :) Det är ju många stammare som skämns för att dem stammar! Och det ska man ju inte göra! You GOOO GIRL!! Älskar dig <3

2008-07-24 @ 20:44:04
URL: http://lottiiizz.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Och ditt namn är?:
Ska jag komma ihåg dig?

Mail: (den kommer inte synas)

Du kanske också har en blogg?:

Lämna gärna en kommentar:

Trackback
RSS 2.0