Stamning, är det något att haka upp sig på?

Tänkte skriva lite allmänt om stamning

Stamning, talstörning som gör att det ofta blir avbrott, såsom upprepningar, utdragningar och pauser, i den drabbades tal. Ca 1% av alla vuxna stammar och det är betydligt vanligare (3 à 4 ggr) hos pojkar/män. I Sverige lider mellan 60 000 och 80 000 personer av stamning i olika hög grad, från så lindrigt att det knappt märks till så allvarligt att stamningen är ett socialt funktionshinder. Stamning kan orsaka talrädsla, ångest och dålig självkänsla hos den drabbade, men många som stammar har inga större problem med stamning. Upplevelsen är mycket individuell.
Den stammande har ofta ett mycket typiskt och eget stamningsmönster, men mönstret skiljer sig kraftigt åt mellan individer.

Jag vet själv när jag stammar, jag har speciella rörelser som jag gör när jag har "hakat upp" mig på något. Det kan vara från en blinkning till en handrörlse, eller kanske rent av ta en steg fram med benen. Men klassikern är att välja ett annat ord.

Något som förvånade mig.
Finns det skillnad i IQ mellan stammare och icke stammare?
Undersökningarna går isär, men en vanlig uppfattning i forskarskrået är att IQ är något lägre hos stammande barn. Andra rapporter har visat att stammande gymnasister har högre IG än sina klasskamrater. Detta har förklarats med att elver som fortsätter studera är extra motiverade och mer intelligenta. Lyckligtvis har man idag frångått teorer om att stammande människor skulle vara mer eller mindre begåvade.

Jag har ju betett mig som en ickestammare i mina gymnasieår, så det är kanske därför jag har betyg som alla andra då? ha ha! Nej, men ärligt talat så t.ex muntliga redovisningar har jag nästan undvikit. Det är inte många gånger jag har stått framför klassen och redovisat. Och om jag har gjort det så har jag valt en liten grupp. Jag tycker det är extremt jobbigt när en grupp med människor tittar på mig och ska lyssna på mig, jag blir ännu mer nervös och börjar stamma.



Detta är den lilla maniken som jag vill ha. Den ska hjälpa stammare med få sitt tal mer flytande.

SpeechEasy är ett teknist stamningshjälpmedel. Apparaten är diskret och bärs i örat som en hörapparat. Hjälpmedlet gör att användaren hör sitt eget tal med viss fördröjning och/eller frekvensförändring, vilket upplevs som ett eko och stimulerar till ett mer flytande tal.
Apparaten botar inte stamning och räknas inte som ett behandlingshjälpmedel, men har visat på positiv verkan i 70-80 % av fallen.
Klicka här för att träffa en stammare, som får pröva speecheasy.

Gå gärna in här och läs mer om vad stamning är.

Ni får jätte gärna ställa frågor om det är något ni undrar :)


Kommentarer
Postat av: Linda

Jo :)

Jajjemen, allt är på topp.s jälv?

2008-10-13 @ 16:35:08
URL: http://ndail.blogg.se/
Postat av: Lottiiizz

Din med ;)

2008-10-13 @ 17:47:53
URL: http://lottiiizz.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Och ditt namn är?:
Ska jag komma ihåg dig?

Mail: (den kommer inte synas)

Du kanske också har en blogg?:

Lämna gärna en kommentar:

Trackback
RSS 2.0