Könssjukdomar.

Det är faktiskt inte många som vet om könssjukdomar.. Vissa kan man bota, andra får man leva med i resten av sitt liv. Jag tänkte slänga in lite fakta om könsherpes. Alla har säkert hört om det, men vet ni verkligen vad det innebär?
Obs! Det förekommer obehagliga bilder längre ner.

Vad är könsherpes?

Könsherpes - genital herpes - är en sexuellt överförd virusinfektion. Det är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen efter kondylom. Den orsakas av ett virus, antingen Herpes Simplex virus typ 1 (HSV-1) eller Herpes Simplex virus typ 2 (HSV-2). HSV-1 är det virus som vanligtvis orsakar munherpes, cirka 70 procent av den vuxna befolkningen är bärare. HSV-1 kan ge könsherpes genom munsex.

Drygt 30 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är bärare av HSV-2, det virus man vanligtvis förknippar med könsherpes. En och samma person kan också vara bärare av båda virustyperna.


80 procent av alla smittade vet inte om att de är smittade av könsherpes

Av alla som har könsherpes är det bara 20 procent som har fått diagnosen könsherpes, det vill säga de vet om att det är herpes de har, medan hela 60 procent har symtom, men kopplar inte samman dessa symtom med könsherpes. Att 60 procent av de som har könsherpes inte är medvetna om sin herpesinfektion kan bero på att utbrotten dyker upp på ställen där han eller hon aldrig tittar, eller kan se utan spegel eller att personen i fråga förväxlar det med andra åkommor.

Resterande grupp på 20 procent har könsherpes utan att ha några symtom. De har en så kallad asymtomatisk infektion. Hos flera i denna grupp av människor kanske infektionen aldrig kommer att ge sig tillkänna i form av ett symtomgivande utbrott medan hos andra i den här gruppen kan det dröja en lång tid efter det att en person blivit smittad innan han eller hon får ett symtomgivande utbrott.

  • 20% Har könsherpes och vet om det
  • 20% Har könsherpes utan att veta om det, har inga symtom, men är smittsamma
  • 60% Har könsherpes och har symtom, vet dock inte om att det är könsherpes

Detta betyder att cirka 80 procent av de människor som är infekterade med könsherpes antingen inte uppvisar någon symtom alls eller också ser de inte sambandet mellan sina symtom och könsherpes.


Vad händer i kroppen vid smittotillfället och vid en återkommande infektion

Könsherpes smittar via direktkontakt slemhinna mot slemhinna eller genom mun slemhinnekontakt, alltså munsex. Det vanligaste är alltså att könsherpes smittar när man har sex med en annan person.

När virus kommit in i kroppen förökar det sig och kan hos vissa personer orsaka besvär som blåsor eller sår. Samtidigt sprids också virus via nervtrådar upp till nervknutor vid korsryggraden. Där kommer virus att finnas kvar i form av en latent (vilande) infektion för resten av livet. I nervknuten kommer därefter virus att då och då föröka sig och transporteras ut till huden. Detta kan resultera i ett symtomgivande utbrott med nya blåsor och sår. Det kan även ske i form av omedveten virusutsöndring som kan smitta en partner. De återkommande utbrotten kommer oftast på samma ställe.


Finns det någon behandling som fungerar?

Ja. Det finns receptbelagda mediciner som ger bra hjälp mot könsherpes. Inget som botar, men bromsar det.

ANVÄND KONDOM!



Källa:
http://www.harduherpes.nu/konsherpes.aspx
http://www.abcpedia.com/virus/virus-genital-herpes.jpeg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/SOA-Herpes-genitalis-female.jpg


Kommentarer
Postat av: mippi

fyfan vad äckligt, mår illa av dom bilderna :/ fint dit hår blev =)

2008-09-10 @ 19:32:57
URL: http://mippi.blogg.se/
Postat av: mippi

så lite så, usch tur man inte har fått sånt skit nångång.. jirk!!!

2008-09-10 @ 20:00:32
URL: http://mippi.blogg.se/
Postat av: mippi

jaha okej, ja tur man gjort alla sånna tester ändå sen man fick fast förhållande, du har väl oxå gått å testat dej för alla möjliga könssjukdommar?! bra iallafall, för då kan man vara säker!

2008-09-10 @ 20:21:19
URL: http://mippi.blogg.se/
Postat av: Jonna

oj vilka kort! :( nej jag kopierade deras bild o la in sen som vanligt ;) lycka till! Kram

och gooodnatt!

2008-09-10 @ 20:45:30
URL: http://jth.blogg.se/
Postat av: Lotta

iisch, fick klökningar av dem där bilderna asså :S iiirk!

2008-09-10 @ 21:01:50
URL: http://lottiiizz.webblogg.se/
Postat av: Tezzan

Ja pi katten vilka målande bilder... iiiiiiii...

2008-09-10 @ 21:46:28
URL: http://tezzan82.webblogg.se/
Postat av: Anonym

guuud vilka hemska bilder! :/

2008-09-12 @ 20:46:18

Kommentera inlägget här:

Och ditt namn är?:
Ska jag komma ihåg dig?

Mail: (den kommer inte synas)

Du kanske också har en blogg?:

Lämna gärna en kommentar:

Trackback
RSS 2.0