Världens godaste rågbröd.
Nu ska jag lägga ut receptet på brödet jag bakar hela tiden :) Det är super enkelt och det är inte alls många grejer man ska ha i. Receptet har jag fått från en box med massa olika recept, som mamma fick när hon var ung. Från 80talet kan man säga :)
Farfars rågbröd - tid för tillagning: ca 2½ tim, varav 1½tim jästtid och ca 45min i ugnen. ugnvärme: 225gradet
Det här behöver du för två bröd:
½ liter mjölk
½ liter lättmjölk (jag tar vanlig mjölk, varför ta två olika?)
50g jäst
1 msk salt
5½ dl rågsikt
9 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
smör eller margarin till plåten (jag använder såna där brödformar, men om man inte har det så går det bra med en vanlig plåt)
Tillagning:
1. Värm mjölken till 37grader - fingervarm.
2. Smula sönder jsten i en degbunke och höll på mjölken. Rör ner till jästen har löst sig. Tillsätt saltet.
3. Rör ner sågsikt och rågmjöl arbeta degen ordentligt.
4. Blanda i vetemjöl, lite i sänder, så att degen inte blir hård. Spara lite mjöl till utbakningen.
5. Strö lite vetemjöl över degen. Låt den jäsa till dubbel storlek på en varm, dragfri plats, ca 1tim. Täck över med bakduk (se till att handduken är torr.)
6. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 2 delar och forma till limpor. Lägg dom på en smord plåt (eller i smorda brödformar)
7. låt jäsa i ca 30min.
8. Pensla bröden med lite varmt vatten. Nagga dom med en gaffel.
9. Grädda i ugnen vid 225grader ca 45minuter eller tills bröden verklar genomgräddade.
När bröden har svalnat, lägg dom i vars sin platspåsen, eller fryspåse.
Ni som inte är rädda för att baka, tycker att ni ska pröva detta receptet :)
Farfars rågbröd - tid för tillagning: ca 2½ tim, varav 1½tim jästtid och ca 45min i ugnen. ugnvärme: 225gradet
Det här behöver du för två bröd:
½ liter mjölk
½ liter lättmjölk (jag tar vanlig mjölk, varför ta två olika?)
50g jäst
1 msk salt
5½ dl rågsikt
9 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
smör eller margarin till plåten (jag använder såna där brödformar, men om man inte har det så går det bra med en vanlig plåt)
Tillagning:
1. Värm mjölken till 37grader - fingervarm.
2. Smula sönder jsten i en degbunke och höll på mjölken. Rör ner till jästen har löst sig. Tillsätt saltet.
3. Rör ner sågsikt och rågmjöl arbeta degen ordentligt.
4. Blanda i vetemjöl, lite i sänder, så att degen inte blir hård. Spara lite mjöl till utbakningen.
5. Strö lite vetemjöl över degen. Låt den jäsa till dubbel storlek på en varm, dragfri plats, ca 1tim. Täck över med bakduk (se till att handduken är torr.)
6. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 2 delar och forma till limpor. Lägg dom på en smord plåt (eller i smorda brödformar)
7. låt jäsa i ca 30min.
8. Pensla bröden med lite varmt vatten. Nagga dom med en gaffel.
9. Grädda i ugnen vid 225grader ca 45minuter eller tills bröden verklar genomgräddade.
När bröden har svalnat, lägg dom i vars sin platspåsen, eller fryspåse.
Ni som inte är rädda för att baka, tycker att ni ska pröva detta receptet :)
Kommentarer
Trackback